Skal du give drikkepenge i London?

Drikkepenge er en af de små kulturelle forskelle, som skifter fra land til land. I London er drikkepenge oftest værdsat, men ikke altid passende. I denne guide har vi samlet alle de gode fifs til drikkepenge i London. Her får du svar på hvem, hvor, hvor meget og hvornår du skal give, og hvornår du ikke skal give drikkepenge.

Hovedreglen er, at hvis du ville give drikkepenge i Danmark i en lignende situation, så vil det også blive værdsat i London.

I restauranter

På restauranter hvor en tjener tager imod din bestilling og leverer maden eller drikkevarerne er det normalt at give drikkepenge. Heldigvis er det blevet meget nemt at give drikkepenge på disse i London, da der nu er en kultur for, at restauranter automatisk lægger 12,5% på i drikkepenge på regningen – også kaldet “service charge”. Det er valgfrit, om du ønsker at betale beløbet, men skikken er at betale med mindre, du har fået en direkte dårlig behandling eller mad på restauranten. Hvis dette skulle være tilfældet, så er det helt i orden at bede tjeneren fjerne service charge’en fra regningen.

De fleste restauranter skriver både på deres hjemmeside og i deres menu’er om de pålægger service charge og hvad procenten er. Hvis restauranten ikke selv har lagt drikkepenge til regningen er det normalt, at du selv lægger 10-15% i drikkepenge.

På pubben og baren

Det er ikke normalt at give drikkepenge på pubben i London og bartendere forventer heller ikke at modtage noget ekstra. En god huskeregel er igen, at hvis du har bestilt i baren og selv bærer din drik ned til et bord, skal du ikke give drikkepenge.

Hvis du til gengæld har modtaget usædvanlig god service eller har haft en særlig kontakt til en bartender, kan du godt give et mindre beløb eller endnu bedre; sammen med din næste bestilling sige “and one for yourself”. Bartenderen vil så enten skænke sig selv en drik eller gemme “beløbet” til senere. Alternativt kan du også bare tilbyde dem at “keep the change”. Husk dog at det ikke forventes at modtage drikkepenge på pubben.

På hotellet

Restauranter og barer på hoteller følger sædvanligvis ovenstående retningslinjer. Det forventes ikke, at man giver rengøringspersonalet, men det vil selvfølgelig blive værdsat, hvis du gør. Får du hjælp til at bringe din bagage op på værelset er det velanset, at du giver et par pund som tak for hjælpen.

I taxaen

I taxaen er normen at du runder op til nærmeste hele £1 og fortælle chaufføren “to keep the change”. Har du haft en lang tur, har du fået et godt tip til en aktivitet i byen eller har chaufføren hjulpet dig med baggagen, kan du sagtens give lidt ekstra for besværet. Dog maks £5.

Til tourguides

De fleste tourguides er ansatte til formålet og får derfor løn. Igen gør det sig gældende, at hvis du har haft en rigtig god tour, kan du give lidt til guiden for at vise din taknemmelighed. Et sted mellem £2-5 er normalt for en rigtig god tur og hvis du er del af en større gruppe, så er normalen £1 per person.

Vi håber, at du finder denne guide til drikkepenge i London nyttig.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search